Scurt istoric

Istorie Octombrie 31, 2014

Satul Popeşti, amplasat între  Căciuleşti şi Gura Văii, ,,pe podişele ce se scobóră spre răsăritul dėlului Balaurul” (cf. Constantin D. Gheorghiu,- Dicţionarul geografic al judeţului Neamţu la anul 1890, Tipografia şi Fonderia Thoma Basilescu, Bucureşti, 1895, pag.317) este atestat documentar de pe vremea lui Şefan Tomşa(1563-1564). 

Încă din secolul XVI satul Popeşti şi moşia lui au fost închinate Mănăstirii Bisericani, fiind pomenit un anume moşier Grigorie Popcescu (probabil de aici si numele satului). Până în anul 1968 satul a aparţinut de comuna Căciuleşti, care a fost acum desfiinţată şi încadrată comunei Girov de astăzi. 

Încă din vechime satul a avut biserică, deoarece la anul 1895 se menţionează că satul avea preot şi dascăl, dar biserica era în stare degradată, care ulterior s-a dărâmat iar odoarele ei s-au pierdut. Nu mai avem nici o altă menţiune despre alt locaş de cult până în anul 1991 cand este sfinţită şi ridicată o biserică prin grija părintelui Mircea-Ilie Holban (preot paroh la parohia Gura Văii-Vale). În decembrie 2007 este înfiinţată parohia ,,Buna Vestire” odată cu instalarea noului preot paroh , Sava Grigore Paul, până la această dată parohia aparţinând de Parohia Gura Văii- Deal. Începând cu 2008 s-a facut branşament electric şi instalaţie electric, s-au construit 2 sobe pentru încălzire, s-a refăcut Sf. Masă din Sf. Altar, s-a cumpărat un clopot mare. Acum sunt în desfăşurare la parohie lucrări pentru construirea unei case de praznuire precum si lucrări de modernizare a bisericii care sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor fi în viitorul apropiat sfinţite.

Acum satul numară aproximativ 179 de persoane în marea lor majoritate bătrâni, cu doar 27de copii cu vărsta între 1-16 ani.